Kako instalirati CARNet-Wheezy na “čisti” poslužitelj?

Na institucijama članicama CARNeta postoji poslužitelj sa operativnim sustavom Linux, kojeg institucija više ili manje redovito nadograđuje po preporučenim procedurama i paketima koje isporučuje CARNet. No kako potrebe institucije rastu, tako raste i potreba za dodatnim poslužiteljima. Iz tog razloga često do Službe pomoći sistem-inženjerima dolaze pitanja kako instalirati CARNetovu distribuciju na “čisti” poslužitelj, dakle onaj na kojemu nije instalirana prethodna ili bilo bilo koja druga inačica Debiana. Često se traži i lokacija datoteke s preslikom (“imageom”) instalacijskog CD-a. No, instalacijskog CD-a nema jer za njim više nema potrebe: zbog sve većeg broja hardverski različitih poslužitelja prešlo se s vlastitog instalacijskog CD-a na originalnu Debianovu instalacijsku proceduru.

Sve što vam treba je preslik originalnog Debianovog instalacijskog CD-a u ISO formatu (.iso). Dovoljno je skinuti najmanji (netinst.iso) preslik, a sve ostalo što vam treba možete instalirati naknadno preko APT-a.

Preslik Debianove instalacije možete skinuti s adrese http://mirror.carnet.hr/debian-cd/. Zadnji dostupni preslik je ovaj (za 64-bitnu arhitekturu): http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.2.0/amd64/iso-cd/debian-7.2.0-amd64-netinst.iso.

Provjerite imate li CARNetove repozitorije u datoteci /etc/apt/sources.list. Ona mora izgledati ovako kako bi mogli doći do CARNetovih paketa:

# Paketi za Debian Wheezy
deb http://ftp.hr.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free

# Ex-volatile
deb http://ftp.hr.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free

# Sigurnosne nadogradnje
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free

# Paketi za CARNet-Debian
deb http://ftp.carnet.hr/carnet-debian/ carnet-wheezy main non-free

# SRCE AAI@EduHr
deb http://ftp.srce.hr/srce-debian/ srce-wheezy main

# Odkomentirajte ukoliko želite instalirati source-pakete
#deb-src http://ftp.hr.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
#deb-src http://ftp.hr.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
#deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
#deb-src http://ftp.carnet.hr/carnet-debian/ carnet-wheezy main non-free
#deb-src http://ftp.srce.hr/srce-debian/ srce-wheezy main

# Odkomentirajte ukoliko želite pakete iz stabla Backports
#deb     http://mirrors.kernel.org/debian wheezy-backports main contrib
#deb-src http://mirrors.kernel.org/debian wheezy-backports main contri

Nakon osnovnog podešavanja (IP adresa, ime poslužitelja i slično), sve što treba je skinuti skriptu sa adrese ftp://ftp.carnet.hr/carnet-debian/dists/carnet-wheezy/carnet-wheezy.sh i pokrenuti je kao korisnik root. Skripta će sama povući i instalirati neke CARNet pakete, koji će vam olakšati instalaciju. Sav posao će odraditi CARNetov paket “carnet-debian” i pojedinačne instalacijske procedure ostalih CARNet paketa. Na taj način ćete dobiti standardni poslužitelj s distribucijom CARNet-Wheezy i paketima koje ste odabrali.

Imajte na umu da CARNetovi paketi podrazumijevaju da je poslužitelj na koji se instaliraju glavni poslužitelj ustanove i tako se podešavaju (primjerice, podrazumijeva se da taj poslužitelj zaprima poštu za cijelu vašu domenu). Zbog toga će neke pakete trebati naknadno podesiti s naredbom “dpkg-reconfigure paket“, a možda i ručno u konfiguracijskoj datoteci paketa.

S druge strane, ako samo želite instalirati dodatni web-poslužitelj, razmislite jesu li vam CARNet paketi uopće potrebni.

Ukoliko želite sustav koji je identičan nekom drugom poslužitelju (primjerice, hardver starog poslužitelja je postao preslab i selite sav njegov softver na novi poslužitelj), skinite popis paketa i njihovu debconf konfiguraciju s tog drugog poslužitelja:

# dpkg --get-selections > paketi.txt
# apt-get install debconf-utils
# debconf-get-selections > debconf-selections.txt

U datoteci paketi.txt će se naći svi paketi s njihovim statusom (instaliran/nije instaliran), a u datoteci debconf-selection.txt njihova konfiguracija, onako kako ste odgovarali na pitanja kod instalacije). Datoteke jednostavno prebacite na novi poslužitelj te napravite:

# dpkg --set-selections < paketi.txt
# apt-get install dselect
# dselect update
# apt-get dselect-upgrade
# debconf-set-selections < /tmp/debconf-selections.txt
# dpkg-reconfigure --all

Ova jednostavna procedura će dodati nove i obrisati stare pakete, konfigurirati sustav po vašim prethodnim odgovorima i ukratko, klonirati instalaciju sa starog sustava.

Na gore opisani način dobijete “CARNet-Wheezy” distribuciju na poslužitelju na kojem nikad nije bila instalirana CARNetova inačica operativnog sustava Debian.

Više na adresi http://sistemac.carnet.hr/node/1329.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: